Culicidae

Arriba l’estiu, la xafogor i la calor. Una època de l’any que, sobretot a les hores baixes de sol i des d’un punt de vista biològic, ve marcada per un cicle de vida amb poc glamour: el del "culicidae", conegut vulgarment com a mosquit. Aquest petit i empipador insecte desenvolupa la seva vida en quatre etapes ben diferenciades: l’ou, la larva, la pupa i l’adult.

Els ous de mosquit tenen una forma subcilíndrica i una amplada inferior al mil·límetre, les femelles els poden dipositar d’un en un o en grups de 50 a 200 aproximadament.

Quan els ous eclosionen apareixen les larves que completen la seva evolució després de quatre estadis intermedis, creixent des d’1 mil·límetre fins als 12, sempre en zones aquàtiques i respirant des de la superfície a través de conductes. Aquesta etapa pot durar entre 5 i 7 dies, en funció de la temperatura ambient.

L’etapa final que permet al mosquit passar del mitjà aquàtic a l'aeri és la de la pupa. Una etapa que pot durar entre 2 i 4 dies i que després de finalitzar donarà pas a l'eclosió cap a l'exterior, deixant l’adult a la superfície de l’aigua fins que sigui capaç de volar. La metamorfosi s’ha completat.

Un cop fora, la femella del mosquit serà l'encarregada de picar i xuclar sang, fet que li reportarà gran quantitat de nutrients necessaris per fer la posta d'ous. D'altra banda, el mascle només s’alimentarà de nèctar ja que no té la boca dissenyada per perforar.

L’esperança de vida d’aquest insecte tan emprenyador a les nits d’estiu pot ser des d’alguns dies fins a tres mesos, en funció de l’espècie i les condicions climàtiques.